Personal coaching

Op deze pagina staan enkele referenties van lopers die door BB Running & coaching worden begeleidt.

2018
Eric van der Sande

Sinds 2016 train ik onder de vleugels van Berthold Berger.
Na 30 jaar fanatiek gevoetbald te hebben, heb ik de switch gemaakt naar het hardlopen. Deze sport is goed te combineren met mijn beroep als vlieger…schoenen mee op reis en gaan! Ideaal! Mijn interesse en fanatisme voor hardlopen was geboren!

Op internet kwam het boek ‘Duurloopmisverstand’ van Klaas Lok voorbij, en via dit boek werd ik doorgelinkt naar de website van Berthold Berger. Snel kwam ik in contact met Berthold zelf. Zijn manier van werken sprak mij direct aan. Korte lijntjes met een fijne persoonlijke begeleiding, en last but not least…schema’s met een heerlijke afwisseling aan trainingen, waardoor je als hardloper sterker wordt en snel progressie maakt.
Berthold weet als geen ander waarover hij praat, en voelt mij als hardloper erg goed aan. Hij weet wat ik nodig heb en werkt samen met mij aan mijn ambities.
Naast het bouwen van schema’s op maat, adviseert Berthold mij ook op het gebied van bv voeding, schoeisel, blessurepreventie, wedstrijdopbouw etc etc…
Dit heeft geresulteerd in flinke verbeteringen van mijn persoonlijke records op alle afstanden. Van een pr van ruim 44 min op de 10 km ben ik in anderhalf jaar tijd onder begeleiding van Berthold naar een pr van 37:22 gedoken. Een verbetering van ruim 6 minuten in anderhalf jaar tijd!
Mijn halve marathon-tijd heb ik inmiddels met 12 minuten verbeterd naar 1:22:57. Maar ook op mijn belangrijkste afstand, de marathon, heb ik dankzij Berthold een flinke hap van mijn finishtijd af gekregen, en liep ik onlangs een mooie pr van 2:55:24 op de Marathon van Berlijn.
En het mooiste van alles is, dat ik ècht voel dat ik steeds een snellere en sterkere hardloper word. De schema’s en trainingen van Berthold werken voor mij!
Voor mij was het vinden van Berthold een schot in de roos!

2017

Rudi Selhorst:
Rudi selhorst
Als fervent hardloper zag ik jaar na jaar mijn resultaten afnemen. Het antwoord hierop zocht ik in het lopen van steeds langere duurlopen, helaas had dit juist een averechts effect. Zoekend naar andere trainingsmethoden bleek al snel dat veel van deze methoden niet te combineren waren met mijn zakelijke carrière en een gezin met jonge kinderen.
Na de eerste gesprekken met Berthold bleek al snel dat de oplossing niet lag in het meer trainen maar vooral in het slimmer trainen. Berthold heeft op basis van de souplesse plus methode een schema voor mij opgesteld waarin nadrukkelijk rekening wordt gehouden met een veeleisende baan als Director bij een van de big 4 accountantsorganisaties.
Mijn basissnelheid ging al snel omhoog. Bij bijna iedere wedstrijd die ik liep wist ik een PR te lopen. Dit geeft naast veel motivatie ook erg veel vertrouwen in de souplesse plus methode.
Samen met Berthold stel ik nu ieder kwartaal mijn doelen vast en bespreken we mijn zakelijke verplichtingen en uitdagingen. Vervolgens brengt Berthold dit in een trainingsschema bij elkaar waarin een optimale balans wordt gezocht tussen privé, carrière en hardlopen.
Momenteel heb ik mijn PR op de halve marathon op 1:29:52 staan en de hele marathon op 3:25:05. Indien ik op mijn eigen manier was door blijven trainen had ik dit nooit bereikt. Ik voel me nog steeds sterker worden. Dit betekent ook dat ik op alle afstanden nog verdere aanscherpingen van mijn PR verwacht.

 

 
Referenties tussen 2013 en 2017 worden momenteel bijgewerkt.

2013
Janneke Zwarteveen (Zwolle)

Janneke Zwarteveen Berlijn 2013

In juni 2013 besloot ik samen met mijn broer en zus in september de marathon van Berlijn te gaan lopen. Tot die tijd had ik een paar keer een halve marathon gelopen en tijdens de Halve van Zwolle liep ik een tijd van 1uur 50’36”

Op internet zocht ik een geschikt trainingsschema. Maar hoe meer ik hierover las hoe meer ik verward raakte over de vele trainingsmethodes en visies die er bestaan. Ik had behoefte aan een goed trainingsschema om mijn doel (een marathon onder de 4 uur te  lopen met 4x trainen per week) te kunnen bereiken.

Via een kennis kreeg ik de tip om Berthold Berger eens te bellen, men zei dat hij er echt verstand van had. De site van BB Running en Coaching zag er veelbelovend uit en Berthold bleek een voormalig toploper, dat sprak mij aan.

Vanaf het eerste telefoongesprek was er een zeer prettig contact. Ik kreeg mijn trainingsschema en kon gelijk aan de slag tijdens mijn vakantie in Spanje.

Aan de manier van trainen moest ik erg wennen. De tempowisselingen en vele versnellingen waren compleet nieuw voor mij. Voorheen liep ik altijd op hetzelfde tempo en deed soms wat intervallen. Maar al na een paar weken voelde ik het effect van deze manier van trainen: ik werd sneller en het lopen voelde soepeler.

Personal coaching Omdat ik altijd alleen trainde was ik blij met de coaching: alle vragen die ik had kon ik kwijt, tijdens een vervelende blessure kreeg ik goede tips en als ik in een dip zat werd ik opgepept. Juist die coaching heeft me door de trainingsperiode gesleept.

Vlak voor de marathon hoopte ik stiekem op een tijd tussen de 3u50 min en 3u55 min en ging in Berlijn weg op dit schema. In de eerste 20km heb ik me vooral in moeten houden om niet te snel te gaan. Hierdoor kon ik in de tweede helft voluit wat resulteerde in een prachtige tijd van 3.46u. Ik ben heel trots maar vooral Berthold zeer dankbaar voor een uitstekende begeleiding en coaching!

 

Theo Boekema uit ZwolleTheoBoekema

“In 2008 mijn snelste marathon ooit gelopen in 2.59.32 De Zuiderzeemarathon. Zou ik dit nog eens kunnen presteren nu vijf jaar later? Deze vraag aan Berthold voorgelegd met het verzoek om een trainingsschema op te stellen.

Sinds oktober 2012 is Tess lid bij de BB Lopers. Haar prestaties zijn enorm verbeterd door de “souplesse plus methode” die Berthold toepast bij de BB lopers. Ook andere atleten hebben hun pr ’s enorm aangescherpt sinds zij onder de hoede van Berthold trainen.  Ik dacht: “Als het voor hen werkt waarom dan niet voor mij?”

Een trainingsschema voor 13 weken. Ik moet zeggen een trainingswijze die ik daarvoor nooit heb gedaan. Ik liep drie à vier keer per week waarvan 1 keer een lange duurloop in het weekend opbouwend van twee uur tot zo’n drie uur en een kwartier. Nu een schema met vijf trainingen per week waarvan ook vele gericht op kortere afstanden met veel interval ; 200 meters en 400 meters,  één en twee kilometers. Ook tempo duurlopen. Trainingen die op een geheel andere manier verlopen dan ik gewend was. Het trainingsschema heb ik zeer trouw gevolgd en Berthold informeerde regelmatig hoe het met mij en de trainingen ging. Zo ben ik 13 weken bezig geweest om op marathonniveau te komen.

6 oktober 2013 de Marathon van Zwolle. Goed geslapen en goed uitgerust. Voldoende gegeten en gedronken en toch enigszins gespannen aan de start. De eerste kilometers lopen heel erg goed, misschien wel iets te goed, maar de benen voelen goed en ik kan het prima doortrekken. Mijn begeleiders op de fiets hebben een aantal keren contact met Berthold over het verloop van mijn race. Het gaat goed tot zo’n 37 à 38 kilometer, de benen gaan zwaar aanvoelen en de vermoeidheid slaat nu wel toe. Bij 40 kilometer zit ik er redelijk doorheen maar het eind is in zicht . Na 3 uur en 24 seconden passeer ik de finish. Het doel onder de drie uur niet geheel bereikt maar een prima marathon gelopen: 1e plaats mannen 50+.”

Personal coachingHet schema van Berthold en de regelmatige feedback heeft mij zeer zeker geholpen om deze prestatie neer te zetten. Rekening houdend met het feit dat je toch ouder bent geworden en voor de marathontraining bijna een half jaar geblesseerd bent geweest ben ik er van overtuigd dat de methode die Berthold toepast succesvol voor mij is verlopen. Een marathon onder de drie uur dat komt er nog wel van.” (oktober 2013)

2012

Jan Verwoert  “Na weer te zijn gaan lopen, en van 88 naar 68 kg te zijn afgevallen, wilde ik toch mijn doel eens halen, de 10km onder de 40 min. Na gelezen te hebben over trainen op souplesse en resultaten gezien te hebben bij andere lopers, wilde ik zelf ook gaan trainen op deze souplesse manier.

Ik was op zoek naar een goede begeleiding en heb na een leuk telefoongesprek  besloten te kiezen voor de begeleiding van Berthold en dan niet alleen met schema’s maar ook met een stukje telefonisch contact en wedstrijd evaluatie. Bij de start van het schema (mei 2012) liep ik mijn 10 km in 41:20 en vijf weken later op schema’s van Berthold  op zijn souplesse aanpak, met weken met 7 trainingen, liep ik 39’35”. Zelfs de 38 minuten wordt nu binnenkort zichtbaar door deze manier van trainen. In april 2013 liep ik de marathon van Enschede. In het afgelopen jaar tijd dat ik door Berthold ben begeleid liep ik de marathon in 3u 00min 20 seconden een verbetering van mijn persoonlijke record op de marathon met 20 minuten.  De halve marathon scherpte ik aan tot 1 u24’45” een verbetering met bijna 13 minuten.Mijn omgeving begint zich af te vragen hoe krijg je dat voor elkaar en wil het geheim weten.

Personal coaching
Berthold kenmerkt zich door een persoonlijke coach, altijd een lach en een geintje aan de telefoon en de informatie waar hij mij mee overstelpt is nog steeds overweldigend.

Zijn begeleiding straalt van persoonlijk contact. Hij bezit een ongelooflijke schat aan hardloopkennis en wil dit maar al te graag met je delen. Van een schema, tot schoenen, van voeding tot wedstrijdevaluatie, hij wil en kan je er mee helpen.
Wil je “hard” lopen? Neem dan met Berthold contact op.” [geplaatst op 1 oktober 2013]

Bert de Boer  “Voordat ik in mei 2012 met Berthold in contact kwam, had ik nog nooit volgens een schema getraind. Ik liep al een jaar of drie wedstrijdjes in de regio, maar eigenlijk had ik geen flauw benul hoe ik daarvoor moest trainen. Om mezelf te testen liep ik in de week voor mijn eerste 5 kilometer wedstrijd bijvoorbeeld drie keer 5 kilometer voluit, waarbij ik per ‘training’ vijfmaal een viaduct over moest. Gekkenwerk natuurlijk, maar ik dacht: hoe harder ik train, hoe harder ik straks in de wedstrijd kan lopen. In de jaren erna heb ik veel opgestoken van andere, ervaren hardlopers en ging ik ook steeds sneller lopen. Toch trainde ik nog steeds maar wat voor de vuist weg. Na vijf maanden geblesseerd te zijn geweest na het lopen van een zware crossmarathon zonder voorbereiding (ja, dat was een beetje dom), werd het tijd om eens serieus en gestructureerd te gaan trainen onder begeleiding van een ervaren looptrainer.

De grote verandering Via via kwam ik bij Berthold terecht. Hij schrapte direct de helft van mijn geplande wedstrijden en liet me heel anders trainen dan ik gewend was. Vooral aan de trainingen met veel korte intervallen(15 x 200m of 8 x 400m) moest ik wennen. Aanvankelijk was ik nogal sceptisch over deze trainingsaanpak, maar binnen een maand verpulverde ik al mijn beste tijd op de 15km(van 57’05 naar 54’59). Twee weken later verbeterde ik me op de 10km van 36’00 naar 35’02, om daar een week later nog eens 40 seconden vanaf te snoepen: 34’22. Opeens zette ik een tijd op de klok waar ik voorheen alleen maar van durfde dromen! Mijn scepsis maakte plaats voor enthousiasme: wat zou er met behulp van de hardloopbegeleiding en -expertise van Berthold nog meer mogelijk zijn?” In 2013 scherpte ik mijn pr op de 10km aan tot 33’48″en de halve marathon verbeterde ik ten opzichte van 2012 met 5minuten tot 1u14’03″[geplaatst op 1 oktober 2013]

Falco Olivier (BB-loper) geplaatst op 26 september 2012 “Al jaren beoefen ik met veel plezier allerlei sporten. Daarbij ben ik vrijwel altijd fanatiek en prestatiegericht ingesteld en wil ik het beste naar boven proberen te halen. Toen ik enkele jaren geleden begon met werken, en dus minder flexibel werd, heb ik besloten om voor een enkele sport te kiezen. Dit werd hardlopen aangezien het een flexibele sport is die het hele jaar door overal en altijd beoefend kan worden.

In eerst instantie trainde ik niet bij Berthold. Ik was toen regelmatig geblesseerd en de prestaties gingen wel vooruit, maar ik wilde graag nog een stapje extra doen. Toen ben ik bij Berthold terecht gekomen. Vanwege de souplesse methode ging ik naast mijn werk steeds meer trainen zonder dat dit mij extra energie kostte. Ook had ik door het relatief rustig trainen, aanzienlijk minder last van blessures. Al met al heeft dat er voor gezorgd dat ik toen ineens veel harder vooruit ging. Nu loop ik tijden, waar ik toen alleen van kon dromen, en we hebben het gevoel dat het einde van de progressie zeker nog niet in zicht is.
Naast de schema’s heeft de persoonlijke begeleiding van Berthold een belangrijke rol gespeeld in dit proces. Juist naast het loop-technische aspect viel er nog een hele boel te ontdekken. Daarbij kun je denken aan voeding, dosering van rust, trainingsopbouw, wedstrijd opbouw, mooie verhalen, etc. Berthold geeft daarvoor altijd zeer nuttige handvatten waarmee je zelf verder kunt zoeken en bouwen.
Uiteindelijk gaat het allemaal om de plezier die je aan de sport beleeft. En daarom is misschien nog wel het allerbelangrijkste, dat mede dankzij het enthousiasme en inzet van Berthold (en de mede-BBlopers), mijn motivatie, plezier en honger naar prestaties nog steeds blijft groeien.
Het is duidelijk te merken dat Berthold zelf ook energie krijgt van mensen die fanatiek met hun passie bezig zijn. Dit zorgt voor een plezierige samenwerking die ons beiden keer op keer opzweept. Door wederzijdse interesse in de sport, komt er ook nog steeds meer diepgang in het proces en wordt de kennis, bronnen en aanpak steeds professioneler. Op deze manier groeien we op vele gebieden als groep naar een hoger niveau. In twee jaar tijd heb ik mijn 10km tijd en halve marathon tijd verbeterd met respectievelijk 4 en 7 minuten tot 32’45″en 1u14’12” . Op zondag 13 oktober 2013 liep ik mijn eerste serieuze marathon in Eindhoven. Ondanks de niet bepaald ideale voorbereidingen en barre omstandigheden liep ik in een constante race zonder verval  naar een mooie 2 uur 38 minuten en 10 seconden.

Borre de Gier – 40 jaar (BB-loper) vertelt; “Berthold is een coach die met passie en deskundigheid mij veel loopplezier geeft. Hij heeft naast het opstellen van goede trainingsschema’s ook verstand van schoenen, voeding, blessurepreventie en blessurebehandeling. Voor mij als prestatiegerichte loper is het beste bewijs van zijn methode de vooruitgang die ik heb behaald. Voordat ik me bij zijn loopgroep aansloot (november 2007), liep ik jarenlang op hetzelfde niveau en had regelmatig blessures. Ik dacht de 40 minuten grens op de 10 km en de 1.30 grens op de halve marathon niet te kunnen doorbreken. Na een wenperiode van een half jaar heb ik de weg omhoog gevonden en loop nu tijden die ik niet voor mogelijk had gehouden. Op de halve marathon liep ik voordat ik bij Berthold ging lopen 1.36.00 (2007), in 2008: 1.37.27, in 2009: 1.28.31, in 2010: 1.26.10 en dit jaar 1.24.15. En dat terwijl ik 41 jaar ben!” De 10km liep ik op 29 september 2013 in 37’06 tijdens de NK Singelloop te Utrecht. In 2008 liep ik nog 41’minuten. 

Lieve Tollet30 jaar (BB-loper) “Na op de middelbare school in België jaren mee te hebben gedaan aan schoolwedstrijden en twee jaar met Achmea Health Center getraind te hebben voor de Halve Marathon van Zwolle nam ik in 2009 voor mezelf het besluit om wat meer te gaan doen met hardlopen en dan vooral op de kortere afstanden. Na een tijdje me georiënteerd te hebben op “de hardloopmarkt” kwam ik in contact met Berthold Berger. Dat voelde na het eerste lange telefoongesprek gelijk goed.

Dankzij zijn schema’s, zijn kritische blik, maar vooral door de sterke mentale coaching en alle goede tips uit eigen ervaring, heb ik de afgelopen 2 jaar een enorme vooruitgang geboekt. Mijn eerste 10km onder de begeleiding van Berthold liep ik in maart 2010 in 46’23”. Daarna volgde, door het me goed houden aan de souplesse plus methode en Bertholds adviezen, het ene PR na het andere op de 5km en 10km. Dit resulteerde afgelopen 25 september 2011 bij Singelloop Utrecht in een tijd van 39’31” op de 10 km en in augustus in een PR op de 5km van 19’23”.

Dit alles had ik niet gered zonder de alle hierboven genoemde dingen en de vele korte gesprekjes na de trainingen, waarin voor mij nog even de puntjes op de i worden gezet en ik met een gerust hard naar een wedstrijd kan toewerken en deze ook op die manier kan lopen.”

 

Arne Mulder(BB-loper) vertelt ” Berthold is een enthousiaste trainer. Hij motiveert mij enorm als hardloper. Wanneer hij me adviezen geeft, komt hij altijd met nieuwe ideeën, briljante ingevingen of waardevolle anekdotes vanuit zijn verleden als toploper. Op zulke momenten krijg ik meteen zin om te gaan trainen. Berthold stelt goede trainingsschema’s op die ik naast mijn sportopleiding op de CALO probleemloos kan combineren, mede dankzij de souplesse plus methode die hij hanteert. Hij geeft adviezen voor de wedstrijdvoorbereiding en stelt me bijvoorbeeld gerust wanneer ik twijfels heb over mijn wedstrijdindeling. Ik train nu drie jaar bij Berthold en ik heb veel vooruitgang geboekt en meerdere persoonlijke records gelopen. In 2,5 jaar tijd heb ik mij op de 5km van 17’05 naar 15’20” en op 10km van 36’30” naar 31’20” .Dit jaar (2013) liep ik dit jaar op de halve marathon van Zwolle 1u09’30”

Hans Lindeboom(BB-loper) vertelt “Waarom ik Berthold Berger een goede coach vind. Hij kan niet alleen goede schema’s maken maar weet als geen ander hoe het aanvoelt als je met tegenslagen te maken krijgt en mentaal er doorheen zit. Een ander reden waarom ik voor BB running & coaching zou kiezen is dat hij precies hoe je moet pieken op het juiste moment. Hij weet wat er voor nodig is en hoe je daarvoor moet trainen. Hij kan zich goed in iemand anders verplaatsen. Belangrijk is te weten dat hij je bijna nooit hard laat trainen, maar dat je dat vanzelf in de wedstrijden doet. Hij denkt met je mee en leert je hoe een wedstrijd gelopen moet worden. Wanneer je je eigen plan trekt, dan laat hij je dat doen, maar geeft wel duidelijk zijn mening.”

Henry Visscher -35 jaar  (BB-loper); “,Als voormalig deelnemer aan schaats-, skeeler- en wielerwedstrijden dacht ik flink wat kennis over trainingsopbouw en periodisering te hebben. In 2010 besloot ik, mede uit tijdgebrek, te gaan hardlopen. Ik dacht de meest simpele sport te gaan beoefenen; schoenen aan en rennen! Al snel bleek dat het niet zo eenvoudig is. Trainingen uit andere sporten zijn niet 1 op 1 te gebruiken bij het hardlopen. Ik kreeg behoefte om gezamenlijk te trainen onder begeleiding van een deskundige trainer. Daarmee hoopte ik loopspecifiek te gaan trainen, betere resultaten te behalen en meer plezier in het lopen te krijgen. Op advies van enkele lopers heb ik mij na enkele proeftrainingen aangesloten bij de loopgroep van Berthold, de BB lopers. Lopen werd al gauw echt leuk, vooral omdat ik meer ontspannen en sneller ging lopen terwijl ik juist niet helemaal stuk hoefde te gaan in de trainingen. Ook transformeer ik langzamerhand van de stampende wielrenner in de souplesse loper. De resultaten zijn er. Amper een jaar verder heb ik flink vooruitgang geboekt op alle afstanden die ik dit jaar heb gelopen. Door de persoonlijke begeleiding van Berthold wist ik in 2011 een bronzen medaille te halen op het NK Wintertriathlon. Opvallend is dat ik op alle onderdelen sneller was dan tijdens het NK in 2010. Ik ben er van overtuigd dat dit niet alleen door de technische begeleiding van Berthold komt, maar zeker ook door het zoeken van evenwicht in de driehoek privé-werk-sport. Het is juist die finetuning die ervoor zorgde dat ik in 2011 steeds scherp en gemotiveerd aan de start stond bij belangrijke wedstrijden en iedere keer mijn doelstelling ruimschoots haalde!” [geplaatst 3 oktober 2011]